top of page

Is jouw opleidingsplan klaar tegen 15 maart?

Bijgewerkt op: 5 jan. 2023

Recht op opleiding + Opleidingsplan. De wet van 3 oktober 2022

➡️ Wat?

Werkgevers die 20 of meer werknemers hebben, moeten een opleidingsplan opstellen.

Vanaf 2023 heeft iedere werknemer recht op 4 opleidingsdagen, 5 voor 2024. Dat is op zich niet veel nieuws onder de zon.

De Wet Werkbaar en Wendbaar werk geeft dit al aan sinds 2017, het verschil is dat het nu voor iedere werknemer geldig is voor een privébedrijf met 20 of meer werknemers. Waar het toen nog een doelstelling was is het vandaag een plicht. Er zijn heel wat regels bijgekomen en wat houdt dat nu precies in.

👉 1 Opleidingsplan voor 1 jaar goedgekeurd tegen eind Maart 23

👉 De opleidingen moeten bijdragen tot algemene opleidingsplanning van de sector. 👉 Het kan bestaan uit formele opleiding zoals veiligheidsopleiding; kwaliteit … als informele on-the-job opleiding, lezingen, workshops, beurzen.


➡️ Waarom?

De bedoeling van deze wet is de werknemer een kans te geven

Om zich steeds bij te schaven en te groeien in hun profiel.

Groei mindset als business stimulator

➡️ Voor wie? 👉 Eén plan voor alle werknemers van de onderneming. Inclusief niet voltijdse 👉 Met ook aandacht voor risicogroepen zoals 50-plussers, anderstaligen en werknemers met een handicap.


➡️ Wanneer?

Het ontwerp van het opleidingsplan moet ten laatste begin maart in je onderneming bekend gemaakt worden: 👉 In de ondernemingsraad. 👉 Geen ondernemingsraad? Stuur naar vakbondsafvaardiging. 👉 Geen vakbondsafvaardiging? Breng dan je werknemers op de hoogte. 👉 De ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging moet uiterlijk op 15 maart advies geven.

👉 Op 31 maart moet je het opleidingsplan definitief vastleggen. ➡️ Praktisch 👉 Het opleidingsplan moet toegankelijk zijn voor alle medewerkers.

👉 Het plan moet opgevolgd en gerapporteerd worden.

👉 Dit kan afhankelijk zijn van jouw sector, bekijk zeker hier ook de specifieke eisen voor je sector. Bekijk zeker ook de subsidies hiervoor.


➡️ Hebben jullie graag hulp hierbij?

X-conscious helpt je heel graag met het maken van je opleidingsplan. We noemen het liever een vormingsplan, omdat vorming veel effectiever en breder gaat dan puur een training of opleiding geven. Wij geloven erin dat investeren in een lerende organisatie uw business snel vooruitbrengt en dat hierdoor innovaties sneller implementeert worden. Startende vanuit van een strategische workshops en van daaruit kunnen we naar de afdelingen neerdalen.


Meer info:


171 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page